A Jópatikus.hu cookie-kat használ a legjobb vásárlási élmény érdekében. Ha Ön igénybe veszi szolgáltatásainkat, feltételezzük, hogy beleegyezik a cookie-k használatába. Valóban beleegyezik? (Bármikor visszavonhatja!)
Menü

Fogyókúra történelem II – Diétás csoadaszerek

Fogyókúra történelem II – Diétás csoadaszerek

Volt idő, amikor a domborodó pocakot, és a plusz kilókat a megfelelő immunrendszer meglétének jeleként kezelték. Ekkoriban úgy vélték, a nagymennyiségű étel elfogyasztása egyet jelent a megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag bevitelével, ergo ha sok az elfogyasztott étel, fitt a szervezet.

 

Diéta? Az meg mi az?

Szóval a társadalom felsőbb rétegeiben ment a „habzsi-dőzsi”, és még csak elvi szinten sem foglalkoztak olyan dolgokkal, mint mértékletes táplálkozás, vagy urambocsá diéta. A 19. század második felére azonban megváltoztak az életkörülmények, méghozzá pozitív irányba.  Motorizált járművek sokasága jelent meg az amerikai utcákon, autók, trolik, és más motor hajtotta eszközök hozták-vitték a polgárokat és az élelmiszereket is. A kényelmesebb élet kevesebb fizikai igénybevétellel párosult, így a nagy mennyiségben elfogyasztott élelmiszerek, hamarosan elhízáshoz, súlyproblémák kialakulásához vezettek.

Fogyni kell, nincs mese!

Egy 1900-ban, Amerikában kiadott szakácskönyv a következő bejegyzéssel indított sorait: "A súlyfeleslegre úgy szükséges tekintenünk, mint a legkellemetlenebb betegségek egyikére." Megvolt hát a felismerés, miszerint nem csak érdemes, de szükséges is odafigyelni arra, mit és mennyit eszünk, és ha szükséges, bizony egy hatékony fogyókúra is a segítségünkre lehet. Persze a makrotápanyagok ilyen jellegű ismerete, vagy a kalóriák számolgatása ekkor még nem igazán sorakoztak a bevett eljárások között.

Fogyókúra csodaszerekkel, az 1900-as években - jópatikus.hu

Fogyókúrás szappan, és más elmebaj

A 20. század közepére aztán egymást követték a már-már tévé-shop-ba illő, rendkívüli fogyást ígérő eszközök és csodaszerek. (Az emberi elme mindig is hihetetlenül találékony volt, ha nagyszerű átalakulást / gyógyulást ígérő eszközök „feltalálásáról” volt szó. Emlékezzünk csak a vándor-árusok által kínált, pestistől a fogfájásig, elmebajtól a köszvényig, szinte mindent gyógyító itókákra.) Na de térjünk vissza fogyókúra módszerek remekeihez! Egy Bile Beans nevű gyógyszergyártó cég például fogyókúrás hashajtójának áldásos és hatásos működését hirdette, míg mások a La Parle fogyókúra szappant, vagy a Louisenbad névre keresztelt fürdősót vélték az ideális megoldásnak. Míg a hashajtó súlycsökkenésre gyakorolt hatása talán mindenki számára egyértelmű, a fogyókúrás szappan, vagy a karcsúsító fürdősó egy kis magyarázatért kiált. Forgalmazói ígérete szerint e két remek termék a napi tisztálkodás alkalmával, lemossa az összegyűlt plusz kilókat, így a fogyókúra a tisztálkodás során megy végbe. Természetesen az otthoni „fitnesz-gépek” is ekkor robbantak be a diéta után egyre jobban érdeklődő köztudatba, és olyan masinákat dobtak piacra, mint a Graybar Stimulator tornagép, aminek használatával a „kilók egyszerűen leugrálnak az emberről”.

- jópatikus -

Tartalomhoz tartozó címkék: hír
blog comments powered by Disqus

Keresés